Събития/Events

В тази страница ще намерите важни спортни събития, орагнизатор на които е клубът по ориентиране Узана.

2-ри кръг от Световната купа по ски ориентиране 2010
(10 февруари 2010)

Ние сме горди, че успяхме да подготвим, организираме и проведем на необходимото високо ниво Втория Кръг от Световната Купа по Ски Ориентиране. Това събитие се проведе от 1 до 7 февруари 2010 в курортен комплекс Узана.

Истински празник на ориентирането

Финалната отсечка

Старта на дългата дистанция при мъжете

„Всички сме радостни, че в и около Габрово се случват събития от световен мащаб. Аз лично съм особено удовлетворен от факта, че точно на Узана ще има спортно събитие от такъв калибър, най-малкото защото тук, в Габрово, този спорт има половин вековна традиция. А когато пък става въпрос за ориентиране, най-логично е да се започне от най-сигурния ориентир и това е центърът. Първенството ще се проведе в сърцето на България, в географския център на страната и едва ли има по-подходящо място от това. Надявам се всички усилия, които вложиха организаторите, да дадат желания резултат, така че това изключително сериозно събитие да бъде първото от една много дълга поредица”, каза кметът на Габрово на пресконференцията по случай старта на спортното събитие.

Най-елитните състезатели в света в тази разновидност на ориентирането премериха сили в курортен комплекс Узана. На старт застанаха общо 40 мъже и 26 жени от Чехия, Финландия, Италия, Казахстан, Норвегия, Русия, Швеция, Швейцария, САЩ и България.
Лидерската си позиция при мъжете трябваше да защитава младежкият световен шампион по ски и лятно ориентиране за 2009-та и медалист от всички дисциплини на световното първенство за мъже и жени в Япония - Оли Маркус Тайвайнен от Норвегия. Той поведе в класирането за световната купа след първия кръг, който се проведе в Русия. Тук бяха и  руснаците Андрей Ламов - двукратен световен шампион на спринт и дълга дистанция, многократният първенец на планетата Едуард Хренников, Кирил Веселов и Андрей Григориев. За победи на Узана дойдоха да се борят и други знаменитости в мъжкото ски ориентиране като победителя в световната купа през 2008-ма Ерик Рост от Швеция и сънародника му Петер Арнесон, норвежците Ларс Хол Мьохолд и Ейвин Тона. Българската надежда за добро представяне беше свързана с двукратния световен шампион за младежи Станимир Беломъжев, който в момента заема 19-то място в световната ранглиста и 24-то за световната купа. И, разбира се, той оправда очакванията и се класира втори на спринтовата дистанция - Браво на Тачо!
Финала на Тачо на спринта

Тачо е втори при мъжете на спринта - пак Браво!

И при жените имаше сериозно звездно присъствие: лидерката за световната купа Наталия Томилова от Русия, преследвачката й Олга Новикова от Казахстан, световната шампионка на дълга дистанция Анастасия Кравченко от Русия, медалистката от всички дисциплини на световното първенство в Япония Хелене Сьодерлунд от Швеция, норвежката Марте Реенас, Лиса Антила от Финландия и др.

Почти всички членове на Клуба по ориентиране Узана взеха участие при предварителната подготовка и провеждането на състезанието. Много труд и много усилия се хвърлиха, за да стане възможно провеждането на втория кръг от световната купа по ски ориентиране на изключително високо ниво. Подготовката на трасетата беше в ход още от есента на миналата година (2009), а в последните дни, след падането на снега, бяха обработвани ски следите, които са с обща дължина над 130 километра.

Мост, построен от Мостостроене о-Клуб Узана АД 

Радостни сме, че за изпълнението и реализирането на всеки детайл от организацията винаги се намираше точният човек. А трябва да се отбележи, че детайлите бяха много и от най-различен характер. Времето също оцени нашия ентусиазъм и ни дари с отлична снежна покривка и дори с няколко прекрасни слънчеви Узански зимни дни (е, имаше и по-типични за зимната Узана дни, но малко).
Време като за световна купа

Благодарим на всички спонсори, състезатели, помощници и сподвижници за съдействието им при подготовката, организирането и провеждането на това голямо спортно събитие за ориентирането на подобаващото изключително високо ниво!

Организацията на кръга от световната купа беше оценено много високо от състезатели и треньори от направените интервюта на Секретаря на проявата Илиана Шандуркова. Без особени забележки беше и оценката от представителката на международната федерация Татяна Календероглу, а от това зависи това дали на Габрово и курортен комплекс Узана ще бъде поверена и следваща проява от толкова сериозен ранг.

Официалният  сайт на втория кръг от световната купа по ски ориентиране е на адрес http://www.bgof.org/wcskio2010/

Картов материал и някои варианти: http://www.bgof.org/routegadget/cgi-bin/reitti.cgi?act=map&id=75


Държавно първенство по ски ориентиране 2010
(8 февруари 2010)

Състезанието се проведе в рамките на четири дни в местността Узана, съвместно със стартовете от втория кръг на Световната купа по ски ориентиране.

Старта на средната дистанция при мъжете

Стартът е даден

И сам войнът е войн... Беделев в пустошта, но с ясни цели

Крайният резултат за нашият клуб е 66 медала от Държавното първенство по ски ориентиране 2010. Браво на всички състезатели и треньори! 34-те габровски състезатели, възпитаници на треньорите Васил Шандурков, Елеонора Николова и Петко Игнатов, завоюваха общо 30 златни, 22 сребърни и 14 бронзови отличия.

Част от младите надежди

Всички заедно


Боже, колко медали!

Мечо - талисманът на отбора

От спринта клуб Узана завоюва 4 златни, 4 сребърни и 3 бронзови медала. От дългата дистанция – 4 златни, 6 сребърни и 2 бронзови. От средната дистанция – 4 златни, 3 сребърни и 3 бронзови медала.

Стълбичка, изцяло окупирана от клуб Узана

Габровските ориентировачи бяха безкомпромисни и в щафетните надпревари, в които записаха 6 първи, 3 втори и 2 трети места. За пръв път от доста време насам първо място завоюва и щафетата на о-клуб Узана в елитната група при жени 21. Илияна Шандуркова, Елеонора Николова и София Тотева не дадоха шанс на конкурентките си от НСА и прекъснаха дългогодишната им хегемония. Илияна взе три медала и от индивидуалните надпревари. Тя спечели битката на дългата дистанция, а в спринта и средната завърши втора.


Или и компания - даже и Ева (бъдеща шампионка) е тук

Щафетата

По четири златни медала на гърдите си сложиха Мартин Пенчев и Елица Изворова. Двамата състезатели на клуба доминираха напълно при момчетата и момичетата до 14 години. По няколко отличия в тази възрастова група спечелиха също Найден Найденов (1 златен, 2 сребърни, 1 бронзов), Цветан Иванов (1 златен, 1 сребърен), Димана Маринова (1 златен, 3 сребърни) и Калина Драшкова (1 златен, 1 бронзов). При момчетата и момичетата до 16 години се отличиха Александра Николова (2 златни, 1 сребърен и 1 бронзов) и Мартин Понев (1 златен, 1 сребърен, 1 бронзов). Иванел Иванов пък завоюва 2 златни, 1 сребърен и 1 бронзов медал и с доброто си представяне си осигури място в националния отбор по ски ориентиране, който отпътува вчера за Румъния, за участие в младежкото Световно първенство. Три медала от надпреварата в КК Узана взе Тонислав Милков (1 златен, 2 сребърни), а Бояна Илиянова и Яна Николова спечелиха по един златен и един сребърен при девойките до 18 години.

Битка по трасето

Къде е точката?

И така е позволено

Тези май търсят точката доста ниско

Мечо in action

Радост след победата

Купа по ски бягане Узана 2010
(30 февруари 2010 - майтап :) - 1 март 2010)

На 27 февруари 2010 в местността Узана се състоя първото състезание по ски бягане за Купа Узана 2010. Организатор на състезанието са клубът по ски бягане Узана 2007 и Община Габрово.

Близо 50 състезатели от пет клуба в страната взеха участие в първото открито състезание по ски бягане за Купа Узана 2010. Проявата беше организирана от местния клуб Узана 2007 и Община Габрово, със съдействието на Българската ски федерация. Специално за проявата в Габрово пристигна ръководителят на направление Ски бягане в БСФ Петър Панков, който беше главен директор на състезанието. Технически делегат пък беше коордиаторът на направлението г-жа Даниела Машова. Уменията си в курортен комплекс Узана демонстрираха представители на столичните клубове Бояна и Александър Логистик, Хемус Троян, Орлово гнездо Казанлък и, разбира се, домакините от Узана 2007.

Бегачите се състезаваха в две дисциплини - спринт в класически стил и индивидуален старт в свободен стил.

В най-интересната надпревара - при мъжете и жените - над всички бяха Иван Бургов от Александър Логистик и Стефания Беломъжева от Хемус Троян. Те извоюваха по две победи.
Стефи начело

Мъжете

Представителите на Узана 2007 доминираха при подрастващите. В надпреварата на 2 километра свободен стил при момчетата младша възраст тройката беше изцяло габровска - Мартин Пенчев, Цветан Иванов и Митко Петров. При момчетата старша възраст пък Илия Цонков стана втори. Той обаче беше най-бърз в спринта на 700 метра класически стил. При момичетата, участвалата в тазгодишното неофициално световно първенство за деца Елица Изворова, записа първо място в класическия и второ място в свободния стил. Калина Драшкова завърши с второ време на спринт, а Димана Маринова спечели бягането на 2 километра свободен стил. При девойките Косара Ботева се класира трета в спринта, а в свободния стил Яна Николова завърши втора. Отборът Узана 2007 спечели няколко медала и от стартовете при ветераните. Петър Стратиев и Тодор Педев заеха второ и трето място и в двете дисциплини, а при дамите Елеонора Николова беше без конкуренция.

Отличията на най-добрите ски бегачи при жените и мъжете бяха връчени лично от кмета на Община Габрово – г-н Томислав Дончев.

Медалисти

Узана 2007 - отборът по ски бягане 

И Мечо е медалист разбира се

 Джули загрява

Трасето и организацията бяха перфектни

Мони

Бургов - победителят при мъжете

Узанско небе

Майстори (над 35) - психологически атаки - Джули и Стратиев

Красиво е да бягаш в тази гора